Friday, February 17, 2017

10 amalan untuk menjadi seorang yang kaya dan berjaya


1.  Power Of Gratitude (Kuasa Bersyukur)

‘Jika kita benar-benar ingin menikmati hidup, mulailah dengan ucapan syukur setiap hari’
Terlalu banyak nikmat yang Allah Taala kurniakan kepada kita di dalam hidup ini. Nikmat iman dan Islam, nikmat kita masih lagi dapat bernafas, nikmat masa, nikmat rezeki yang kita peroleh, nikmat kesihatan, nikmat ilmu pengetahuan dan banyak lagi nikmat yang sudah pasti kita tidak dapat untuk menghitungnya.
Lihatlah apa yang kita ada, bukannya apa yang kita tiada. Nescaya kita sentiasa kaya iaitu kaya jiwa.

Mari kita bersyukur sebanyaknya dan menggunakan setiap nikmat yang kita ada dengan sepenuhnya untuk kebaikan kerana kita yakin janji Allah Taala :
“’Jika engkau bersyukur, pasti aku akan menambahkan nikmatku kepadamu, namun jika engkau kufur, ketahuilah bahawa azabku amat pedih’ ~ QS. Ibrahim:7
Adakah kita sudah bersyukur kepada-Nya pada hari ini?Alhamdulillah.

2.  Power Of Giving (Kuasa Memberi)

Jadikan tujuan utama hidup kita setiap hari adalah untuk memberi sebanyaknya dan bukan untuk menerima sebanyaknya. Memberi walaupun sedikit atau sekadar senyuman yang manis. Senyuman manis itu juga adalah sedekah.
Sudah ketetapan Allah Taala, semakin banyak kita memberi semakin banyak kita akan menerima.
Memberilah pada manusia sebanyaknya, dan meminta pada Allah Taala sebanyaknya.
Memberi tidaklah terhad pada wang semata-mata. Memberi dari segi ilmu, masa, tenaga dan pertolongan, sedekah dan sebagainya.

The more  you give, the more you get
The more you share, the more you get
Orang yang sentiasa memberi, hidupnya sentiasa diberkati.

3.  Power Of Focus (Kuasa Fokus)

Hidup kita dicorakkan oleh apa yang kita fokus setiap hari.
Fokus pada perkara yang baik dan positif, maka kita akan melihat perkara dan hasil yang positif. Situasi sebaliknya juga adalah benar.

Oleh itu, hanya fokus pada apa yang kita mahu, insyaAllah kita akan bekerja kearah apa yang kita mahukan.
Apa yang kita fikir juga adalah doa. Programkan sel otak dan minda bawah sedar kita “Saya Kaya & Berjaya”, insyaallah kita akan menjadi kaya dan berjaya.

4.  Power Of Dreams (Kuasa Impian)

Impian akan menjadi kenyataan apabila kita menulisnya. Jika tidak, ia hanyalah angan-angan.
Tetapkan impian kita, apa yang kita hendak capai dalam hidup ini dan tulis di atas kertas. Lihat impian tersebut setiap hari dan gambarkan kita telah mencapai impian tersebut. Secara tidak langsung, minda bawah sedar kita akan bekerja untuk merealisasikan impian kita tadi.
Sudahkah anda tulis apakah 100 perkara yang anda ingin lakukan di dalam hidup ini?

 5.  Power Of Action (Kuasa Bertindak)

“You see, in life, lots of people know what to do, but few people actually do what they know. Knowing is not enough! You must take action.” – Anthony Robbins
Kuasa bertindak adalah kunci paling penting. Tanpa tindakan, tiadalah hasil. Semakin cepat kita bertindak, semakin cepat kita melihat hasilnya. Fast action, fast result!
Kita hari ini adalah hasil tindakan kita beberapa tahun yang lepas. Kita dalam 3 tahun atau 5 tahun akan datang adalah hasil tindakan kita pada hari ini.
Tetapkan tindakan yang kita perlu lakukan, jangan tunggu betul-betul sempurna baru ingin bertindak. Tetapi buat sahaja.
Pesan Dr. Azizan : Jangan percaya, buat je…Fast action, fast result!
‘Jangan menunggu waktu yang tepat untuk melakukan sesuatu, karena waktu tidak akan pernah tepat bagi mereka yg menunggu.’
“You may never know what results come of your action, but if you do nothing there will be no result” – Mahatma Gandhi
Jika kita masih belum mampu bertindak, mungkin ilmu kita belum cukup lagi. Teruskan menambah ilmu samaada mencari mentor, membaca, mengikuti seminar, bengkel dan sebagainya.

6.  Power Of Character (Kuasa Karakter)

Karakter yang baik dan menarik membuatkan orang lain tertarik terhadap kita. Peribadi kita, cara kita bertindak, cara kita berinteraksi dan melayan orang lain, cara berpakaian, dan wajah yang ceria adalah antara karakter yang mencerminkan peribadi kita.
Bina karakter dan watak diri yang positif untuk Kaya & Berjaya. Karakter dan akhlak terbaik yang kita perlu contohi adalah karakter dan watak peribadi nabi Muhammad S.A.W.

7.  Power Of Emotion (Kuasa Emosi)

Orang yang kuat, adalah orang yang dapat mengawal emosi marahnya sebagaimana dalam hadis Nabi. Inilah peranan emosi.
Kawal emosi untuk kita mengawal diri supaya sentiasa dalam keadaan tenang. Bertindak dalam keadaan tenang, akan membuahkan hasil yang terbaik.
Untuk mengawal emosi supaya sentiasa dalam keadaan tenang, hendaklah sentiasa berfikiran positif dan berfikir untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. Bukan berfikir kesan atau akibat masalah yang dihadapi.
Amalkan berwuduk, berzikir dan membaca al-Quran. Kerana dengan mengingati Allah Taala, hati akan meniadi tenang.

8.  Power Of Teamwork (Kuasa Kerjasama)

Tidak ada orang yang berjaya hanya dengan bersendirian. Kita perlukan bantuan orang lain untuk berjaya. Sama ada secara langsung atau tidak langsung.
Kerjasama amat penting dalam sesuatu pasukan. Kerja menjadi lebih cepat dan mudah apabila lebih ramai yang terlibat.
Kita tidak mampu untuk melakukan semua perkara dengan sendiri. Disinilah pentingnya kerjasama dan pembahagian tugas atau leverage.

9.  Power Of Contribution (Kuasa Sumbangan)

Sumbangan termasuklah sumbangan ilmu, masa, tenaga, makanan, harta benda dan wang ringgit. Amalan memberi sumbangan dan berkhidmat kepada yang memerlukan akan menambah rezeki dan pahala kita.
Semoga kita menjadi golongan tangan yang diatas iaitu tangan yang memberi walaupun jumlahnya tidak banyak.

 10.  Power Of Attitude (Kuasa Sikap)

Sikap positif membuahkan keputusan yang positif. Untuk Kaya & Berjaya, kita perlu kaya dengan sikap positif bermula daripada cara fikir (mindset), cara hidup, kaya jiwa dan kaya harta.

Semoga kita dapat mengamalkan 10 tip menjadi Kaya & Berjaya ini. InsyaAllah.

sumber : http://www.zulpress.com

Thursday, February 16, 2017

Apa itu minda bawah sedar?

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Hari ni saya nak share tentang satu ilmu yang saya pelajari iaitu mengenai minda bawah sedar.


Apa itu minda bawah sedar?

atau bahasa omputihnya kita panggil subconcious mind.

Minda bawah sedar ni adalah aktiviti otak ketika gelombang alpha diaktifkan.

Gelombang alpha ni aktif ketika keadaan tenang, contohnya semasa bersolat, time nak tidur, time kita sedang berehat. 


Apa itu minda sedar?

Minda sedar pula adalah ketika kita melakukan sesuatu dalam keadaan sedar seperti membaca blog ni, menulis, bersukan dan sebagainya.

Kajian telah membuktikan bahawa kapasiti minda kita hanya 12 % untuk minda sedar manakala selebihnya 88 % adalah minda separa sedar. 

ini bermaksud, outcome yang terhasil daripada diri kita ini adalah 88 % datang daripada minda bawah sedar. Apa yang kita fikirkan, apa yang kita niatkan serta impian kita yang terlintas dan terpahat dalam hati itu adalah minda separa sedar. 





Saya selalu berikan contoh kepada pelajar saya. 

'Jadikan subjek Anatomy dan Physiology mudah dan menyeronokkan bagi anda. Kalau asyik cakap subjek ni susah , memang sampai bila-bila pon susah.. ' (Saya bagi contoh ni sebab saya cikgu anatomi . hehehe.. )

Setiap kali sebelum mengajar, saya akan cuba beritahu pelajar supaya anggap subjek ini sesuatu yang menyeronokkan dan ianya sangat rapat dengan kita. Iyela. Belajar pasal badan sendiri kot. Plus apa yang kita belajar itu secara tidak langsung dapat mendekatkan diri dengan Allah sebab kita belajar mengenai penciptaanNya. Subhanallah.

dan Alhamdulillah, mereka mampu terima dengan mudah. Belajar pon happy je.


So, sekarang ni saya nak cabar diri saya untuk apply minda bawah sedar ni dalam bisnes yang saya tengah buat ni. Doakan saya kaya dan berjaya. Jom sama-sama kita..

Amin...




Wednesday, February 15, 2017

Pesakit asma sukar bernafas

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera


Sape di sini pernah kene asma? Ade orang waktu kecil kene asma, tapi bila dah dewasa asma tu hilang. Ade orang dah berumur baru dapat asma. 


Kalau korang nak tau, saya adalah salah seorang pengidap asma semasa kecil. masa saya teruk kene asma tu dalam lebih kurang umur 9-12 tahun. Pantang kalau ade bulu kucing, habuk, cuaca sejuk memang kene la asma ni. Patut la saya tak ditakdirkan untuk belajar ke luar negara. mungkin takut kene asma.. hehehe..


Kalau dah kene, masyaAllah susah sangat  nak bernafas. Rasa susah nak bernafas tu disebabkan oleh salur pernafasan semakin mengecil disebabkan dinding salur pernafasan semakin membengkak akibat tindak balas imun dalam badan yang melampau. Keadaan ini dinamakan tindak balas autoimun. Boleh baca di sini untuk keterangan yang lebih lanjut.


ASMA OMEGA GUARD
perbezaan salur pernafasan yang normal dengan salur pernafasan pesakit asma.


Bila saya ingat balik kisah dulu-dulu.. rasa kesian dekat diri sendiri. Pakai nebulizer itu perkara biasa. ulang alik hospital tengah malam itu biasa.. Dulu memang mengharap pada nebulizer je.. Sekarang, baru tau ade omega guard yang boleh bantu pulihkan asma.. kenapa la dulu takde orang promote kat mak ngan abah suruh beli omega guard Shaklee. hehehe..=D


Syukur Alhamdulillah, bila semakin dewasa, asma tu lama kelamaan hilang. Siap boleh join PALAPES UM lagi. 

Mintak-minta dah tua nanti, asma ni jangan datang balik.. hehehe..


Jom kita tengok testimoni pesakit asma yang dah recover selepas ambil omega. KLIK DI SINI.


Terima kasih kerana sudi membaca..




Pengedar Shaklee Damansara dan TTDI Jaya 016 3163292 COD Percuma

Assalamualaikum..


Berita gembira buat warga Damansara dan TTDI Jaya. Anda boleh dapatkan produk SHAKLEE terbaek dengan cepat dan mudah daripada agent Shaklee yang sah daripada  Mr, Ezani di talian 016 316 3292. COD di sekitar kawasan yang berdekatan adalah percuma.

PENGEDAR SHAKLEE DAMANSARA DAN TTDI JAYA
Mr. Ezani a.k.a my husband yang banyak tolong saya COD barang. hehehe...


Nak register untuk jadi ahli pon boleh...  

Register secara online hanya dengan klik di sini..

ataupun kalau malas nak online, whatsApp nama penuh dan no. IC ke 017 2412460 / 016 3163292


Terima kasih..


Monday, January 30, 2017

JADUAL KEHIDUPAN HARIAN OLEH USTAZ ISMAIL KAMUS

JADUAL KEHIDUPAN HARIAN YG DISUSUN OLEH USTAZ ISMAIL KAMUS

1. Bangun malam ( sekitar jam 3 pagi)
- _mandi dan ambil wuduk_

2. Solat sunat Wuduk.

3. Solat sunat Taubat.

4. Solat sunat Tahajjud

5. Solat sunat Hajat ( _mintak Allah makbulkan permintaan kita, bila2 masa kita mintak_ ).

6. Solat sunat Witir 3 rakaat.

7. Istighfar 100 x

8. Tahlil 300 x

9. لاَإِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحَا نَكَ إِنِّيْ كُنتُ مِنَ الظَّا لِمِيْنَ. 40x

10. Tasbih 40 x

11. Solat sunat Fajar.

12. Solat fardhu Subuh.

13. Baca Yassin selepas solat Subuh.

14. Solat sunat Dhuha.

15. Solat fardhu Zuhur.
- _solat sunat sebelum_
- _solat sunat selepas_

16.Solat fardhu Asar
- _solat sunat sebelum_

17. Solat fardhu Maghrib
- _solat sunat selepas_

18. Solat fardhu Isya'
- _solat sunat sebelum_
- _solat sunat selepas_

19. Sebelum tidur baca :
-   al-quran :
- _surah Al-mulk_
- _surah Sajjadah_
- _surah al-Waqiah_

20. Setiap hari mesti sedekah, walaupun sedikit.

*“Di dunia bukan tempat untuk berehat, tetapi tempat untuk beribadat."*

[Ustaz Ismail Kamus]

Share ilmu ini utk peringatan kita semua..


Thursday, January 26, 2017

PENGHANTARAN PERCUMA VIVIX KE PUNCAK ALAM, PUNCAK PERDANA DAN MERU

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Adakah anda warga Bandar Puncak Alam, Puncak Perdana dan Meru?


Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma kepada anda siap dengan konsultansi lagi. 


Jangan terlepas peluang untuk mendapatkan VIVIX super jimat pada bulan ini. Tinggal 5 hari sahaja lagi.. 





HARGA SEBOTOL = RM 503

PROMOSI JANUARI 2017 HARGA 2 BOTOL HANYA      RM 722 

ANDA JIMAT SEBANYAK RM 142 UNTUK 1 BOTOL!!!!


Secara automatik, anda layak untuk mendapat keahlian FREE beserta rebate sebanyak RM 30!!



SMS OR WhatssApp    017 2412460

BEBAS KANSER PARU-PARU DENGAN VIVIX

Assalamualaikum dan Salam sejahtera


Di sini saya nak kongsi kisah bekas penyampai berita NTV7 yang kini telah memegang pangkat teringgi dalam Shaklee iaitu Master Lau Chu Hian.


Beliau sebelum ini menderita Kanser paru-paru lebih 10 tahun lepas dan hampir tiada harapan untuk sembuh


Tetapi beliau ikhtiar dengan mengambil makanan tambahan Shaklee dan salah satunya adalah VIVIX . Beliau mengambil VIViX secara konsisten dan kini 100% bebas  daripada kanser.


Bukan setakat itu sahaja, beliua juga kelihatan lebih muda 25 tahun daripada usia sebenar


Menurut kajian yang telah dijalankan oleh kumpulan sainstis Shaklee, bahan aktif di dalam VIVIX iaitu RESVERATROL mampu membunuh 44% sel kanser di dalam badan


Kandungan RESVERATROL dalam satu botol VIVIX adalah hampir menyamai kandungan RESVERATROL dalam 3000 gelas wine merah. Tapi jangan samakan dengan wine ye, VIVIX ni halal dan boleh diminum oleh orang islam.




Buat mereka di luar sana yang mungkin mempunyai ahli keluarga atau saudara mara yang menghidap kanser paru-paru, ini adalah ikhtiar kita untuk mendapatkannnya..


Pada bulan Januari 2017 ini, pembeliaan VIVIX adalah sangat murah. Cuma tinggal 5 hari sahaja lagi sebelum promosi ini berakhir..


Anda boleh menghubungi saya di 017 2412460 


Sihat itu mahal.. 



Wednesday, January 25, 2017

APA ITU HEALING CRISIS?

Assalamualaikum..


Anda pernah dengar tentang healing crisis tak?


Healing crisis ni akan terjadi hanya kepada sesetengah orang apabila badan menunujukkan simptom-simptom kelihatan  seperti berpenyakit tetapi sebenarnya tidak. Setelah mengambil makanan tambahan.


Ianya terjadi apabila terdapat tindak balas tubuh badan yang kemungkinan besar kukurangan khasiat akibat tabiat pemakanan. Tapi bila tiba-tiba makanan khasiat dibekalkan secara mengejut dek supplement, maka krisi di dalam tubuh badan akan berlaku


Secara analoginya, kita banyangkan, kereta yang baru lepas eksiden, pastinya remuk dan kemek kan. Lepas tu, kite pon hantar la ke bengkel kete. Si Pomen ni buat la kerja ketuk mengetuk pada badan kereta untuk nak baiki semula struktur kereta yang rosak tu.



Kalau la kete tu boleh bercakap, mesti la die menjerit - jerit kesakitan dek dipukul  dan di ketuk oleh si pomen kete tu tadi.


Ibaratnya itulah yang terjadi dalam badan kita. Makanan tambahan Shaklee yang kite ambil tu sebenarnya membantu menyahtoksin benda-benda yang tak bagus daripada badan. Sisa-sisa makanan berkimia, lemak dan stress ditambah dengan diet yang tidak seimbang perlu dibuang. Pengambilan supplement yang baik akan membantu menguatkan sistem pertahanan badan kita.


Ada kemungkinan penyakit-penyakit yang pernah dilalui oleh tubuh dahulu akan timbul kembali. Biasanya tubuh akan menjadi lemah dan keadaan ini akan berlarutan sehingga beberapa hari.


Sepanjang tempoh healing crisis ini, kite kene banyak-banyak minum air yang bersih, rehat secukupnya dan makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan . 


Bacaan lanjut mengenai simptom2 simptom luaran dan dalaman. 



Kalau ada yang nak mendetoks badan, boleh halo2 saya atau msg di WhatsApp
 0172412460

Atau boleh jugak nak order online di sini :














OPTIC ILLUSION, TRICK YOUR EYES...

Hai, 


Tengah lunch time ni, ape kate kite relaxkan mida dengan tengok gambar- gambar ilusi optik ni...


Boleh activate otak kanan uolls..


Jom kite test tengok gambar:


No. 1



at first glance, ape yang korang nampak dulu? ke, korang tak nampak ape2.. ekekeke.. susah tu kalau x nampak ape2. kene makan carotomax banyak2 nih.. hehehe

ekceli ade 2 image kat situ, 

1) Imej orang tua kepala botak berjanggut putih panjang

2 ) Imej makcik pakai gaun putih tengah duduk baca buku.

Korang nampak yang mana satu dulu?

macam den nampak pokcik tuo dulu. hehehe



No.2



nampak macam hujung bulanan tu bergerak kan?? padahal mana ada bergerak pon imej tu,,,


No. 3



No. 4







No. 3 ngan No 4 korang layan sendiri la... pening lak mata kite ni tengok.. hehehe






VIVIX EFFECTS ! CYST SEMAKIN MENGECIL

Assalamualaikum..


Hari ni saya nak share satu lagi testimoni hebat sempena promosi VIVIX yang tinggal 5 hari sahaja lagi..


Customer ni sedang mengandung dan pada masa yang sama beliau pon mempunyai cyst sebesar 3.8 cm.


Alangkah bijaknya customer ni mencari ikhtiar dengan mengambil VIVIX untuk mengatasi masalah beliau.


Alhamdulillah, saiz cyst tersebut telah mengecil daripada 3,85 cm kepada 2.5 cm. Sebotol VIVIX pon tak sempat habis..







Yang bestnya, Dr siap promote lagi suruh ambil sumber makanan antioksida yang tinggi. 

Akak memang terbaik.




BOLEH HUBUNGI SAYA TERUS UNTUK DAPATKAN VIVIX SEMENTARA HARGANYA MASIH MURAH





HARGA SEBOTOL = RM 503

PROMOSI JANUARI 2017 HARGA 2 BOTOL HANYA RM 722

ANDA JIMAT SEBANYAK RM 142 UNTUK 1 BOTOL!!!!


WhatssApp    017 2412460



BACAAN GULA MENURUN SELEPAS AMALKAN VIVIX

Assalamualaikum..


Di sini saya nak share satu testimoni di mana bacaan pesakit kencing manis ini menurun selepas mengambil VIVIX secara konsisten satu sudu setiap hari.

dan hasilnya setelah hampir sebulan ...





Bacaan gula dalam darah menunnjukkan penurunan daripada 14.2 ke 8.1 setelah sebulan mengamalkan VIVIX



Alhamdulillah... VIVIX membantu memperbaiki sel-sel yang rosak hingga ke peringkat DNA dan sistem untuk mengawal paras gula dalam darah telah kembali normal seperti sediakala..


Walaupun harga VIVIX mahal, namun keberkesanannya amatlah berbaloi dengan wang yang dikeluarkan. Malahan jika dibandingkan dengan kos rawatan susulan, sebenarnya VIVIX adalah sangat murah..


Kesihatan adalah kekayaan yang sebenar..


Sekiranya anda berminat untuk mencuba VIVIX ini, boleh hubungi saya menerusi WhatssApp ataupun Telegram di  017 2412460






Tuesday, January 24, 2017

5 TIPS BANYAKKAN SUSU BADAN


Asslamualaikum dan salam sejahtera..


Di sini, saya berikan beberapa TIPS untuk mak-mak macam saya yang nak banyakkan susu badan mengikut pengalaman saya sendiri



1. SENTIASA KOSONGKAN BREAST

Kita kene sentiasa kosongkan breast sebab penghasilan susu adalah mengikut konsep demand and supply'. Maksudnya jika kita kosongkan breast dengan lebih kerap, bermaksud permintaan susu oleh bayi juga banyak.

Bila tinggi permintaan, lebih banyak susu dihasilkan oleh kelenjar susu. Tapi kalau breast kita dah penuh susu, otak akan dapat isyarat lalu terhasilah 'Prolactin Inhibitory Hormone' yang menghalang penghasilan prolaktin (prolaktin =hormon yang membantu penghasilan susu). Maka penghasilan susu pon berkurangan.

Cuba kita bayangkan kalau la otak kita x dapat isyarat breast penuh, maka, susu akan sentiasa dihasilkan, boleh jadi breast akan pecah sebab banyak sangat susu. itu yang boleh jadi mastitis siap boleh demam2 lagi. huhu..





2. MINUM AIR SUAM BANYAK-BANYAK

Minum air suam tau, bukan air sejuk. sebab air suam mampu melancarkan pengaliran darah. Kandungan susu ibu tinggi kandungan air. Sebab tu nak hasilkan banyak susu, kene la minum banyak air. Dan yang paling penting air 0 kalori. Kalau air manis teh tarik memang menggemok la badan si mak tadi. kiki.. 

Jangan ikut cara pantang orang dulu-dulu x bagi minum air banyak-banyak masa pantang, nanti luka lambat kering. itu semua akan lebih memudaratkan si ibu. Ada seorang doktor pernah share dengan saya, ada patient yang masih dalam pantang kene warded sebab badan dehydrate (kurang air) sebab masa berpantang, dia minum beberapa cawan air je sehari. huhu.. kesian..

Kalau boleh, letak air dalam bekas yang ada sukatan. so, kita boleh tau dah berapa banyak kita minum. minum sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Sekurang-kurangnya okey, lebih takpe, nanti kidney tolong filter then buang. 





3. MAKAN MAKANAN YANG BERKHASIAT DAN BERNUTRISI

Pengambilan makanan berkahsiat yang mencukupi seperti karbohidrat, protein, susu, bijiran, buah-buahan dan sayur-sayuran. Tapi jangan makan banyak-banyak. cukup sekadar badan kita perlukan., nanti gemuk pulak. hehe..

Nak lagi best boleh makan supplement tambahan untuk ibu menyusu yang ada milk booster.. sila  KLIK DI SINI




4. SENTIASA BERTENANG DAN BERFIKIRAN POSITIF

'Just relax and keep calm'. itu yang saya selalu sebut dalam hati masa tengah pam. kalau nak lagi bertenang, sambil pam, sambil tengaok muka anak2.. Perasaan sayang kat anak tu akan menghasilkan lebih banyak hormone oxytocin yang boleh mencetuskan 'Milk Letdown Refex'

Nak tau apa itu Letdown Reflex? Klik kat SINI.


Nak lagi bertenang, baca zikir banyak-banyak.. Zikir tu ka kita ingat pada Allah. Dengan berzikir hati akan menjadi lebih tenang.






5. AMALKAN DOA

Last skali, amalan doa macam kat bawah ni. Ingat, pemilik setiap apa yang ada di tubuh badan kita adalah milik Allah. Oleh itu, bergantung haraplah pada Allah dengan berdoa bersungguh-sungguh.. InsyaAllah.. Sesungguhnya, Allah mengikut sangkaan hambanya.. 




Happy breastfeeding kawan-kawan... =)




OMEGA GUARD KURANGKAN SAKIT TAPAK KAKI

Assalamualaikum..

Ni testimoni mak ngan abah saya sendiri.

Mula-mula mak saya yang makan minyak ikan omega ni. Sehari sebiji die makan. nak jimat katenye.. Selang 2 minggu lepas tu saya pon tepon mak, tanya die, ok ke makan minyak ikan tu?

die cakap ok.. hilang sakit tapak kaki. Alhamdulillah... dalam hati ni rasa macam syahdu je dapat kurangkan bebanan kesakitan mak.. Iye la.. mak kot... den apo2 pasal omak memang den touching lebeh.. huhu..

Sebelum ni, die ade cerite yang tapak kaki die akan rasa sakit sampai jalan terhencut-hencut (betul ke ejaan ni).. Especially bila bangun pagi atau lepas duduk dalam jangkamasa yang lama..


Tak lama lepas tu pulak mak cakap abah yang sakit kaki sampai jalan kene pakai tongkat pulak.. mak pon promote suruh abah makan minyak ikan omega tu jugak.. lepas tu die rasa dah kurang sakit. la ni dah boleh jalan sangat dah.. Dah boleh ngombe2 kat kedai naik moto. (ngombe bahasa jawa = minum)


ok la tu abah.. janji sihat..and hepi...


so, saya rasa memang berbaloi-baloi la beli. La ni, stok omega tu memang akan sentiasa ade je kat umah tu. Supplement terbaek untuk mak ngan abah. Nina sayang mak and abah.. Thanks for everything that both of you have done to me... huhu..


nah, ni saya velanja testimoni pengguna shaklee yang lain...








Sihat itu mahal kawan-kawan..

Jika berminat nak beli, Boleh Whatss App saya di 017 2412460


Terima kasih..



SIAPA SAYA?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Nama saya , Nina Keterina Hashim. Saya merupakan Anak ke-3 daripada 5 adik beradik. Dilahirkan di Hospital Kajang, Selangor pada pukul 3 pagi pada 18 Januari 1985. Nama saya pon agak ke'BARAT'an sikit. mcm omputih katenye.. Inspirasi abah daripada nama mat saleh masa die kursus di German. Hehehe..


Genap umur satu tahun, kami semua berpindah daripada Kg. Dusun Tua ke Kuala Terengganu atas alasan kerja abah waktu tu. Kami adik beradik membesar di sana. Makang kepok lekor dok soh citer ar.. Sampa naik muok lok. hehehe..


Kami duduk di sana selama sepuluh tahun. Sekolah pertama saya adalah sekolah PASTI di Kg. Gong Tok Nasek. Saya tak pasti sama ada sekolah tu masih wujud ataupun tidak.




Lepas tu kami sekeluarga berpindah semula ke Kg. Dusun Tua sebab abah ditukarkan ke sini semula..
Daripada darjah 5 sehingga darjah 6, saya bersekolah di Sek. Keb. Dusun Tua.


Bila di kenang semula, seronok sangat zaman persekolahan.. dulu-dulu mana ade gajet. Permainan kami sepenuhnya berbentuk aktiviti fizikal.. naik basikal, jalan-jalan kat sawah, main masak-masak.. (masak nasik real ok.. lepas tu hangit.. hehehe.)


Bila dah masuk umur 13 tahun, masuk asrama kat Sek. Men. Keb. jalan Tiga, Bandar Baru Bangi. Masuk atas tiket anak Yayasan Selangor. Duduk la belajar kat sini sampai Tingkatan 5. Masa first day masuk sekolah tu, nangis jugak sebab pertama kali berjauhan dengan family..


Dah abis tingkatan 5 pon nangis jugak sebab dah nak berpisah dengan kawan-kawan.. Itu Baru berpisah atas dunia.. Kalau berpisah pergi ke alam lain yakni alam barzakh.. lagi la sedih.. masyaAllah...(terdiam sekejap..)


Alam persekolahan saya alhamdulillah, berjalan dengan lancar. Saya bukanlah pelajar yang pintar sangat dan tidak la corot sangat. Tetapi pelajar yang sederhana sahaja.. Tiada istilah boyfriend waktu belajar. Bagi saya, ade boyprend ni buat kita lagi lagha... nanti tak boleh nak fokus belajar. That was me masa dolu-dolu..


Then, lepas SPM, sambung blaja kat PASUM (Pusat Asasi Sains Universiti Malaya). Bila masuk UM ni, saya agak sedikit terkejut kerana kebanyakkan mereka ni terlajak pandai.. hehehe.. so, persaingan tu makin sengit. Alhamdulillah, saya dalam kategori yang cemerlang jugak la waktu ni.. =)


Pastu, sambung lagi belajar di UM untuk tempoh 3 Tahun lagi di Fakulti Sains, UM. And, at the same time, saya jugak join PALAPES UM untuk aktiviti ko-kurikulum di universiti. Hahaha.. Hebat tak hebat. Makcik ni dulu askar tau. Tapi Lo ni dah bersara terus.. tu yang terus mengembang bak kuih donut.. hahaha..


Masa join PALAPES ni la, banyak aktiviti yang saya buat yang mana, student lain yang tak join PALAPES ni buat. Saya rasa, nanti saya nak buat satu entry pasal PALAPES sahaja. Sebab, banyak sangat nak cite. Boleh jugak dijadikan bahan rujukan untuk anak-anak baca kisah ibu die bila die dah besau nanti.. ngeee...



Dah abis belajar and penat jadi askar sekejap, saya jadi Pembantu makmal and lecturer pulak di AMU (Asia Metropolitan University) yang dolu-dolunya dikenali sebagai Masterskill. Time ni la saya sambung belajar ambil master dan fully company tu fully sponsor yuran pengajian. Alhamdulillah,, terima kasih atas rezeki yang diberikan. Hampir 5 tahun saya di sana sehingga tahun 2013. 


Dalam tempoh bekerja di sana jugak la saya berkahwin dengan pemilik hati bernama Mohd Izani Saini pada tanggal 1 Disember 2012 dan dikurniakan cahaya mata yang pertama iaitu Ainul Syifa pada 10 Oktober 2013 dan yang kedua iaitu Ayra Safiyyah pada 2 Disember 2015. 


Bermula dari tahun 2014 sehingga kini, saya bekerja sebagai seorang pensyarah di Fakulti Sains Kesihatan, UITM Puncak Alam. Dah jadi pensyarah pon nak buat Part Time ke??
Tak cukup lagi ke makan gaji tu? Ha, jawapan saya memang tak cukup. Keadaan ekonomi sekarang ni sangat tidak menentu. ditambah dengan komitmen yang semakin banyak membuatkan saya terdetik di hati bahawa aku perlu buat side income. 


Nak tahu turning point saya, kenapa saya nak berniaga Shaklee, tapi bukan berniaga tudung neelofar atau produk Dato' Vida?  Sila KLIK disini...